Till senaste kommentaren

Berörs jag av amorteringskravet?

Hej, jag hoppas ni kan hjälpa mig. Jag och min fru håller på att titta på en bostadsrätt som blir nyproducerad. Vi har idag en villa som vi bor i. Vi kommer inte låna mer än 4,5 gånger våran årsinkomst. Klarar man sig helt från dom nya amorteringskraven då? Om man ändå lånar så att man hamnar så att man måste amortera, räknar man ihop värdet på både det boende man har och det som kommer att köpas då? för att räkna ut hur många procent som man behöver amortera på hela lånebeloppet. Jag läste något om man köper en nyproducerad boende som förste köpare så slipper man amortera, stämmer det?
Tacksam för svar.
/martin

Kommentarer

 • Hej Martin,
  Tack för att du frågar oss. Lånar ni inte mer än 4,5 gånger er årsinkomst så klarar ni er från det skärpta amorteringskravet, och säljer ni ert nuvarande boende senast två veckor innan ni flyttar in i ett nytt så räknar vi enbart med skulden på det nya objektet för att få fram skuldkvoten. Om ni däremot inte har sålt ert nuvarande boende innan ni flyttar in i det nya så kommer skuldkvoten räknas ut baserat på skulden på de båda boendena tillsammans. Skulle ni då omfattas av det skärpta amorteringskravet måste ni amortera 1 procent av det totala lånebeloppet, utöver det ursprungliga amorteringskravet. Detta går vi igenom med er när ni gör ett lånelöfte eller en låneansökan.

  Vad som vidare avgör hur många procent ni måste amortera så bestäms det utifrån det ursprungliga amorteringskravet, och det sätts per bostad eller objekt. Det är belåningsgraden för varje bostad som avgör procenten. Amorteringen blir 1 procent av det totala lånebeloppet om ni har bolån på 50-70 procent av bostadens värde, och 2 procent av det totala lånebeloppet om ni har bolån på 70 procent eller högre av bostadens värde.

  Köper man nyproducerat så omfattas man inte av amorteringskravet under de fem första åren, förutsatt att belåningsgraden är under 70%. Är belåningsgraden 70% eller högre så omfattas man både av det ursprungliga och det skärpta amorteringskravet.

  Här kan du läsa mer om amorteringskravet och vad som gäller.

  Bästa hälsningar. Johannes
  Johannes Digital redaktör
 • Tack för svar. Om vi vill behålla vårat hus och vill köpa bostadsrätten. Räknar man då värdet på båda bostäderna? Idag så finns inte den bostadsrätten utan den räknas vara färdig till december. För får man beräkna värdet på båda boenden så blir stor skillnad på belåningsgraden.
 • Hej igen,
  Man räknar de två bostäderna separat från varandra, villan har alltså ett värde och en belåningsgrad, och bostadsrätten ett annat värde och belåningsgrad. Skuldkvoten kommer däremot fastställas för er total låneskuld på båda objekten, förutsatt att det är samma ägarförhållanden på objekten och att ni båda har lånen tillsammans.

  Bästa hälsningar. Johannes
  Johannes Digital redaktör
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.