Till senaste kommentaren

Vad händer med mina lån om jag avlider?

Hej
jag har har bolån hos er.
Vad händer med bolånen om jag ex. avlider innan bolånen är betald?.
Om jag skulle betala bort lånen innan bindningstiden, vad skulle det kosta
extra?


Kommentarer

 • Hej Glenn,

  Tack för ditt meddelande. Bolånen kommer att tas upp som skulder i din bouppteckning och ditt dödsbo kommer att vara betalningsansvarig för bolånen. Dina efterlevande kommer inte att ärva dina bolån, men dödsboets tillgångar ska först användas för att betala dödsboets skulder.

  Vill du lösa ett bundet lån i förtid kan du behöva betala en ränteskillnadsersättning. Ersättningen ska täcka den förlust långivaren gör, i och med att låntagaren inte betalar ränta fram till villkorsändringsdagen. Ränteskillnadsersättningen kan du dra av under räntor i din självdeklaration. Vill du läsa mer och räkna på hur stor avgiften kan bli för just dig så rekommenderar vi konsumenternas.se.

  Önskar dig en fortsatt bra dag.

  Bästa hälsningar, Elin
  Elin Digital redaktör
 • hej !

  min mor gick bort 5 mars i år. jag undrar om ni får besked från skatteverket automatiskt ? kommer saldo på hennes lån hem till dödsboet automatiskt och i så fall hur lång tid tar det ? vi behöver snarast ett saldo för bouppteckningen.

  Med vänlig hälsning, Allan
 • Hej Allan,

  Jag beklagar sorgen. Vi skickar automatiskt ut ett engagemangsbesked till dödsboets folkbokföringsadress inom cirka två veckor. Det bör således vara framme i slutet av denna vecka eller i början av nästa.

  Hör gärna av dig om du har fler frågor eller funderingar.

  Bästa hälsningar, Elin
  Elin Digital redaktör
 • Hej Elin!
  Dödsboet har fått tre utbetalningar från er
  och jag kan inte lösa in dom efter som dom är
  ställda till dödsboet och hittar inte bouppteckningen.
  Så vad gör jag med dessa checker som jag har fått
  kan ni sätta in dom pengarna på ett annat konto eller?
  Tacksam för ert svar.
  Leif
 • Hej Leif,

  Tack för ditt meddelande. Behöver du en bouppteckning kan du själv beställa en via Skatteverkets hemsida. Vill du ha vidare hjälp är du varmt välkommen att ringa oss.

  Ha en fortsatt fin dag.

  Bästa hälsningar, Elin
  Elin Digital redaktör
 • Hej! Har nyss läst om Framtidsfullmakt där vissa banker inte godtar ett sådant trots att det är ett lagligt dokument. Hur ställer ni er till ett sådant? Både jag och maken har sparande hos er, kommer vi kunna, med en generell fullmakt, sköta in/uttag av varandras konton med hjälp av fullmakten? Ett sådant dokument skall dessutom uppvisas fysiskt vid varje tillfälle, hur går man tillväga hos Er?
  Mvh Ninni
 • Hej Ninni,

  Tack för din fråga. Tanken med en framtidsfullmakt är att den ska vara ett alternativ till att utse en god man eller en förvaltare och kan ge enskilda personer större integritet och självbestämmande i sina egna ekonomiska och personliga angelägenheter. Fullmaktshavaren behöver sedan skicka in fullmakten i original när den väl ska nyttjas då den inte kommer lagras hos oss i väntan på användning.

  Vi kan hjälpa till med en framtidsfullmakt och det kostar ingenting att upprätta en framtidsfullmakt hos oss. Har du fler frågor eller vill ha vidare hjälp är du varmt välkommen att ringa oss på 054-17 28 90.

  Trevlig helg!

  Bästa hälsningar, Elin
  Elin Digital redaktör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.