Till senaste kommentaren

Hur fungerar det med handpenningslån?

Hej!

Vi är på väg att köpa vårt första hus och har sökt lånelöfte hos er. Vi kommer att gå på en andra visning på ett hus nästa vecka. Har förstått att vi behöver ringa er och gå igenom lånelöftet innan vi lägger något bud. Vi kommer att ha ungefär 6-7% att lägga i kontantinsats men jag läste precis att man betalar 10% i handpenning när man skriver köpekontrakt. Hur fungerar det när man då inte har 10% att lägga själv? Betalar vi vår kontantinsats då och ni lägger då till resterande upp till 10%?

Kommentarer

 • Hej Nina,

  Tack för att du hör av dig till oss. Det stämmer att ni ska kontakta oss innan eller efter ni lagt ert första bud för en genomgång av ansökan. Om ni har 6-7% i kontantinsats behöver ni se över möjligheten att ta ett privatlån på den resterande delen av kontantinsatsen. Precis som du skriver vill mäklaren vanligtvis ha 10% i handpenning inom en vecka efter kontraktsskrivning. Då betalar ni er del till mäklaren och de resterande 3-4% kommer vi att betala till mäklaren. Den procent vi betalar till mäklaren kommer att vara ett så kallat "handpenningslån", vilket är ett tillfälligt lån som har en ränta på 2%. På tillträdesdagen löses handpenningslånet av privatlånet.

  Lycka till i budgivningen!

  Bästa hälsningar, Elin
  Elin Digital redaktör
 • Hej igen!
  Tack för svar då förstår jag!
  I vår lånelöftesansökan har vi angett en summa vi kan lägga i kontantinsats och därefter fått ett lånelöfte med 85% bolån och resterande del över vår kontantinsats i privatlån.

  Vi kommer inte att vara med i budgivning så högt som lånelöftet ligger på då husets utgångspris ligger rätt mycket lägre än vad vårt lånelöfte är och förmodligen inte kommer öka så mycket i pris.

  Behöver vi göra en separat ansökan för privatlån för att täcka upp resten av kontantinsatsen eller kommer uppdelningen som vi fick när vi ansökte om lånelöftet (bolån + privatlån) ligga till grund för oss när vi ringer er och går igenom ansökan inför budgivning? Vi vet ju inte än vad slutpriset blir.

  Och behöver vi då också göra en separat ansökan för handpenningslån? Hoppas du förstår min fråga 😊
 • Hej igen Nina,

  Om ni angivit den kontantinsats ni ska lägga in och det har räknats med ett privatlån, har ni gjort rätt. Vid samtal med oss kommer vi att gå igenom summorna närmre. Om slutpriset blir lägre än det som står i lånelöftet justerar vi siffrorna innan kontraktsskrivning.

  Vi hjälper till med ett handpenningslån om ni vinner budgivning och allt går igenom med oss. Ni behöver alltså inte skicka in någon separat ansökan om detta. Hör gärna av dig om du har fler frågor.

  Bästa hälsningar, Elin
  Elin Digital redaktör
 • Jag har en sista fråga, är det något vi kan förbereda för att göra första samtalet till er så snabbt och effektivt som möjligt? Har läst att det kan va långa telefonköer och då vore det ju bra om man kan förbereda om det är något speciellt vi behöver göra innan.
  Undrar också om det går bra att bara den ena av oss ringer er eller behöver vi båda vara med? Vi jobbar ganska oregelbundet. Ursäkta många frågor, detta är vårt första eventuella husköp så det blir en del frågetecken!

  Vänliga hälsningar
 • Det är ingen fara, vi finns här för att svara på era frågor. Ni kommer att få gott om tid till genomgång av lånelöftet när ni är framme hos oss. Det vi kommer att ställa frågor om är bland annat er kontantinsats, inkomst och er nuvarande situation med befintliga lån.

  Bästa hälsningar, Elin
  Elin Digital redaktör
 • Hej, jag har fått lånelöfte och jag har skrivit till er att jag vill gå vidare på en bostad, som jag har bestämt mig för. Jag får inget svar på Mina sidor från er. Jag arbetar dagtid, kan inte gå ifrån för att sitta i telefonkö i 1,5 timme (senaste besked i er telefon) Hur kommer jag i kontakt med er för att gå vidare med köpet?
 • Hej Mats,
  Tack för ditt meddelande. Jag beklagar att det är långa köer på vår kundservice. Det är många som vill ta bolån hos oss och det medför köer. Vi håller just nu på med en rekrytering för att förbättra situationen, vi hoppas att det inom kort blir bättre.

  Om du har ett lånelöfte och vill gå vidare behöver du dock kontakta oss på telefon så att vi tillsammans kan gå igenom den bostad som du tänkt köpa.

  Bästa hälsningar. Johannes
  Johannes Digital redaktör
 • Hej!

  Jag har ansökt om handpenningslån hos er men när jag ska skicka handlingarna till er som expressbrev så säger postombudet att jag måste ha en gatuadress till er för att det ska bli expressleverans.. enda adressen jag har är:

  SBAB DH, Frisvar 204 549 81, 658 00 Karlstad

  Vad göra?
 • Hej Tomas,

  Tack för att du kontaktar oss. Ska du skicka dina handlingar tillbaka till oss med expresspost kan du använda följande adress:

  SBAB
  Bogsprötsgatan 20
  65214 Karlstad

  Bästa hälsningar, Elin
  Elin Digital redaktör
 • Tack för snabbt svar!

  Det kanske kan vara bra att ni uppdaterar adressen som följer med lånehandlingarna så att fler inte behöver jaga er 😀
 • Det var så lite så. Adressen som följer med lånehandlingarna är vår Frisvars adress, adressen för att skicka lånehandlingarna med expresspost ges bara vid akuta ärenden.

  Bästa hälsningar, Elin
  Elin Digital redaktör
 • varför fungerar ej steg 1 nästa på er lånelöfte
 • Hej Peter,

  Får du upp något felmeddelande när du försöker gå vidare till nästa steg? Beskriv gärna mer detaljerat vad det är som inte fungerar så ser jag till att felanmäla problemet.

  Trevlig helg.

  Bästa hälsningar, Elin
  Elin Digital redaktör
 • Försöker ansöka bolånelöfte. Fastnar på steg 1. Kommer ej vidare när jag klickar på nästa. Har ej funkat torsdsg fredag lördag idag. Vill ha hjälp.
  Mvh
  Peter Ardby


 • Hej igen Peter,

  Vi har haft tekniska problem då det inte har varit möjligt att ansöka om ett lånelöfte via webbläsaren Internet explorer. Problemet ska vara löst sedan igår så testa gärna att ansöka igen och hör av dig om problemet kvarstår.

  Bästa hälsningar, Elin
  Elin Digital redaktör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.