Bolån vid sjukskrivning

Den ena parten är sjukskriven (utan anställning i botten) och den andra parten har hög inkomst och fast anställning. Vad är bästa vägen framåt i det kortare perspektivet för att få en högre lånegrad:

1) Sjukpension
2) Återgå till arbetsmarknadsåtgärder, dvs bli arbetssökande
3) Att skilja sig tekniskt sett (den med hög inkomst söker lån själv, detta är vanligt i vissa kretsar)

Tack för era ärliga svar.

Kommentarer

 • Hej,
  Tack för ditt meddelande, och god fortsättning på det nya året!

  Jag kan tyvärr inte säga vad som är bästa vägen framåt i just ert fall, men jag ska förklara lite mer hur det fungerar hos oss i samband med att man skickar in en ansökan.

  När vi får en ansökan till oss så gör vi en kreditprövning för att bedöma återbetalningsförmågan hos samtliga låntagare, vi göra alltså en bedömning av om du och eventuell medsökande har ekonomiska förutsättningar att kunna betala ränta och amortering för lånet. När vi bedömer återbetalningsförmågan är inkomsten en viktig parameter.

  För att ansöka om lån hos oss behöver minst en person ha en stadigvarande inkomst. Det innebär att vi behöver kunna bedöma inkomsten som permanent över tid. En arbetssökande kan alltså inte ansöka om lån på egen hand då en inkomst saknas. Vid långtidssjukskrivning kan vi räkna på den faktiska sjukpenningen för den personen, maximalt 21.760 kr/månad.

  Hoppas det här ger dig en lite bättre bild över de bedömningar vi kommer göra om ni skickar in en ansökan. Ni får gärna testa i vår kalkyl hur mycket ni kan låna med de förutsättningar som ni har just nu, den kostar ingenting att använda och ni kan hoppa fram och tillbaka och se hur ändrade parametrar påverkar lånebeloppet.

  Bästa hälsningar. Johannes
  Johannes Digital redaktör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.