Delägare på fritidshus

Hej, jag ska köpa en ny bostad men är delägare på ett fritidshus med två andra, äger 33% och lånet är på 2 400 000 kr, alltså är min del av lånet 792 000kr. Värdet på bostaden är värderat högre än lånet. Har det ingen betydelse hos er om jag äger 33% eller 100% av denna fastighet om jag vill ta ett bostadslån hos er? För det blir samma utslag när jag gör en kalkyl.

Kommentarer

 • Hej Michelle!

  Tack för att du skriver till oss. Ägandet påverkar vilken driftkostnad vi räknar på fritidshuset och minskar med antal ägare. Beträffande kostnaden för lånet är du förmodligen solidariskt betalningsansvarig för hela lånet trots att du endast äger 33% av fastigheten. Det innebär att hela låneengagemanget belastar dig varvid vi också måste räkna med detta som en kostnad. Jämför gärna med din kreditupplysning för att se vilket låneengagemang de uppger. Skulle det förhålla sig på något annat sätt framgår ett lägre lånebelopp på din kreditupplysning. 

  Ha en fortsatt fin dag.

  Bästa hälsningar, Erik
  Erik Kundansvarig
 • Tack för ditt svar! Är det möjligt att skriva om ett lån så att man endast är betalningsansvarig för den del man äger av en fastighet? Alltså så att låneengagemanget endast blir 33% i detta fall?

  Mvh
  Michelle
 • Hej igen Michelle!

  Det är upp till varje bank att avgöra om alla låntagare är solidariskt ansvariga för hela lånet. Jag kan bara svara för sbab och hos oss är alla låntagare alltid solidariskt ansvariga för hela lånet.

  Enda möjligheten att lånet inte ska belasta dig är att du skrivs bort från lånet.

  Ha en fortsatt trevlig dag.

  Bästa hälsningar, Erik
  Erik Kundansvarig

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.