Diverse frågor om bolån

Hej,
jag har ett obelånat hus/villa värt drygt 5 mkr. Har alltså idag inga lån.
Jag vill låna 2 mkr för ombyggnad/renovering.
Har pension på 450 tkr per år (427 tkr enl deklaration 2018 men det är lite högre nu),
Går det att få lån enligt ovan?
Hur fastställs värde på huset?
Hur fastställs min lön?
Är cet datapantbrev ni vill ha eller pantbrev på papper?
Hur lång är handläggningstiden?
Om jag tar ett 3 mån lån. Vad händer efter 3 mån? Löper lånet bara vidare enl samma villkor tills jag säger upp det?
Hur lång är handläggningstiden när jag vill återbetala det?
Vad blir räntan idag och efter 3 mån?
Amortering?
Hur gör jag för att ansöka om lån?

Mvh
Pierre.

Kommentarer

 • Hej Pierre,

  Tack för ditt meddelande. För att få hjälp med att se över om du kan belåna din idag obelånade villa behöver du ringa oss på 0771-45 30 00. Vi kommer då att hjälpa dig med en manuell ansökan och vi kommer i samtalet att se över värdet. I samtalet kommer vi att göra en datavärdering, vilket är en statistisk värdering som baseras på tidigare försäljningar i ditt område. Efter detta kommer vi att ha en dialog om värdet för att se över vad nästa steg är. I samtalet ser vi över din pantbrevsbild och finns det skriftliga pantbrev kommer vi att behöva ta del av dessa.

  I samband med att vi lägger upp din ansökan kommer vi att ta en kreditupplysning där vi bland annat ser vad du tidigare år taxerat. Vi kommer även ställa frågor om din inkomst.

  Vid en bindningstid på tre månader är du garanterad samma ränta i tre månader, efter det kan den justeras upp eller ned beroende på marknaden. Efter tre månader fortsätter ditt lån precis som vanligt och du kan när som helst välja att lösa eller binda ditt lån. 

  Räntan hos oss baseras alltid på lånebeloppets storlek samt dess förhållande till bostadens värde. Vill du räkna på din ränta kan du göra det på vår hemsida.

  Ha en fortsatt bra dag.

  Bästa hälsningar, Elin
  Elin Digital redaktör • Vi har vunnit en budgivning och behöver komma ikontakt med banken.Mäklaren vill skriva idag men ni har stängt kundtjänsten. Hur går vi vidare?
 • Hej Elin och tack för ditt meddelande.

  Vi hade öppet till 18:00 i fredags, men var tvungen och stänga några av våra flöden tidigare på grund av högt inflöde. Vi har haft öppet som vanligt under helgen så jag hoppas du fått hjälp med ditt ärende.

  Ha en fin vecka.

  Bästa hälsningar, Andreas
  Andreas Digital redaktör
 • Jag har ett lån i en annan bank som jag funderar på att flytta över till er. Hur lång tid tar överflyttningsprocessen?
 • Hej Anders och tack för ditt meddelande.

  Det är svårt och säga hur lång tid det tar, men i skrivande stund har vi cirka 48 timmars handläggningstid innan vi tar kontakt med kunden, beroende på om det är bostadsrätt eller villa så behöver vi lite tillhörande dokument, som behöver granskas och godkännas. Det går också fort, det som brukar ta lite längre tid är att få in lånehandlingarna men det är ju upp till kunden hur fort det går. Förutsatt att allt flyter på brukar en normal ansökan ligga på cirka två veckor skulle jag säga.

  Bästa hälsningar, Andreas
  Andreas Digital redaktör
 • Exakt vad är det för uppgifter (lånehandlingar) jag skall komma in med? Hur mycket sköter ni av överföringensprcessen?
 • Hej igen Anders!

  När vi beviljat ditt lån så skickar vi ut lånehandlingar, de behöver du skriva under och skicka in per post. Vi får en fullmakt av dig att lösa lånet hos nuvarande bank. Beroende på om du bor i en bostadsrätt eller villa så behöver vi få in lite olika underlag innan och efter. Du finner mycket information om detta på vår hemsida Här.

  Bästa hälsningar, Andreas
  Andreas Digital redaktör
 • Hej,

  Hur många låntagare får man vara på ett lånelöfte?
  Hur fungerar fördelningen av lånet, bestämmer man själv vem som ska betala vad etc?

  Tack!
 • Hej Eric och tack för ditt meddelande.

  Det beror på helt och hållet vad syftet är med extra låntagare. Vill du se över dina möjligheter är du varmt välkommen och ringa till oss. Är man flera stycken på lånelöftet så har alla solidariskt betalningsansvar. Man kan inte dela upp vem som ska betala vad, däremot kan man bestämma att en betalar allt och sen löser man det internt med varandra varje månad till exempel.

  Bästa hälsningar, Andreas
  Andreas Digital redaktör
 • Hej !
  Jag har befintliga lån hos er på ca 400000.(villa)
  Men jag tänker förmodligen köpa ett nytt boende(bostadsrätt)
  ​Jag skulle vilja ansöka om lånelöfte till mitt ev. nya boende. Hur går jag tillväga ?
 • Hej Bitte och tack för ditt meddelande.

  Du kan ansöka om lånelöfte direkt på SBAB.se

  Bästa hälsningar, Andreas
  Andreas Digital redaktör
 • Hej.

  Hur ofta kan jag värdera om huset och då skriva om lånen hos er mot den nya värderingen?

 • Hej Hans och tack för ditt meddelande.

  Vi säger att ett värderingsutlåtande brukar ligga till grund under de kommande sex månaderna för räntan. Vill man efter det så kan man inkomma med ett nytt utlåtande.

  Önskar dig en trevlig helg!

  Bästa hälsningar, Andreas
  Andreas Digital redaktör
 • Hej, jag har redan skrivit kontrakt med mäklare för husköp. Nu kommer jag inte överens med min nuvarande bank om bolånet. Kan jag ansöka om ett bolån hos er istället eller är det för sent då handpenning redan är betald?
 • Hej Håkan!

  Du kan absolut ansöka hos SBAB istället, kravet vi har för att hjälpa till är att ta över handpenningslånet. Du är varmt välkommen och skicka in en ansökan här.

  Bästa hälsningar, Andreas
  Andreas Digital redaktör
 • Varför skiljer sig räntekostnad och kostnad för lån ut i era mallar? Om man inte behöver amortera, vad ör då den extra kostnaden för något i ”kostnad för lån”?
 • Hej Tove och tack för ditt meddelande.

  Jag är inte riktigt med på vad du menar, i vilken kalkyl/mall är det du kollar? Förklara gärna så ska jag kika och förklara.

  Bästa hälsningar, Andreas
  Andreas Digital redaktör
 • hej,
  hur ska man resonera? Vi behöver renovera ett liten toalett, kostar kanske max 50 000kr. Ska vi använda våra sparade medel eller är det mer fördelaktigt att ta utöka bostadslånet? Vi har belåningsgrad på 40 %. Hur bör man tänka? några tips?
 • Hej,
  kan man vara 3 på ett bolån om man ska köpa en större villa?
  Mvh Pontus
 • Hej Pontus,

  Jag tog bort ditt efternamn, jag var tvungen och göra det för att kunna besvara ditt meddelande. Man kan vara tre stycken på en ansökan, men det görs alltid en individuell prövning. Du kan nå ansvarig avdelning på 0771-40 00 16 vardagar mellan 08-14.

  Bästa hälsningar, Andreas
  Andreas Digital redaktör
 • Hej Christine!

  Jag kan inte svara på denna fråga då den är högst individuell, det beror helt och hållet på vad man prioriterar. Vill man ha en buffertspar för kommande händelser så kanske man ska låna. När man lånar upp så behöver man ta ställning till de nya amorteringsreglerna, dock har man som kund idag möjlighet och ligga amorteringsfritt till och med Augusti 2021. Ni behöver känna efter vad som är viktigast för er, vill ni ha en dialog om det är ni varmt välkomna och ringa till vår kundservice på 0771 45 30 00.

  Bästa hälsningar, Andreas
  Andreas Digital redaktör
 • Hej

  Har ca 650 k i blancolån. Bostadsrätt köpt nyligen för 1.8 milj. Innan när jag gjorde kalkyler hos er så var det max 500 k i blanco lån för och kunna gå vidare. Är detta ändrat? Tanken är byta till SBAB i framtiden.
 • Hej Håkan,

  Tack för ditt meddelande. Det stämmer att en får ha max 500 000 kr i blancolån och krediter när en ska ta ett lån hos oss. Gränsen har varit 500 000 kr i några år och är inte ändrad nyligen. 

  Ha en fin dag!

  Bästa hälsningar, Elin
  Elin Digital redaktör
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.