Till senaste kommentaren

Frågor om bolån och bankbyte

Hej!

Jag och min sambo har en del frågor angående processen för husköp/bolån då vi är helt nya på det här. Som vi förstår det så:
1. Ta lånelöfte hos vår bank
2. Hitta hus
3. Förhandla ränta med vår bank
4. Betala

Självklart är det mer än så i verkligheten men det vi inte förstår är var i processen bör vi jämföra banker och förhandla räntor med olika banker? Är det redan vid steg 1 eller kan man göra det i steg 3? Kan man förhandla räntor innan man ens hittat ett hus?

Kan man räkna in den nuvarande bostadens värde som en kontantinsats för ett lån eller måste man sälja den först?

Vilka fördelar/nackdelar finns det med större och mindre banker så som SBAB?

Kommentarer

 • Hej Daniel,

  Tack för att ni kontaktar oss. Hos oss är räntan redan prutad och klar. Räntan baseras alltid på lånebeloppets storlek samt dess förhållande till bostadens värde. Detta innebär att ni själva kan se vilken ränta som är aktuell för er på vår hemsida.

  Tycker ni att det verkar intressant att ansöka om ett lånelöfte hos oss påbörjar ni processen genom att skicka in en ansökan via vår hemsida. Ni får sedan ett besked direkt på skärmen och ni behöver sedan kontakta oss när det första budet är lagt. Vi går då tillsammans igenom er ansökan. 

  De pengar ni får loss från en bostadsförsäljning kan ni räkna med som en kontantinsats till nästa bostad. Kravet är då att er nuvarande bostad ska vara såld senast två veckor innan tillträdet till den nya bostaden.

  Önskar er lycka till med husletandet.

  Bästa hälsningar, Elin
  Elin Digital redaktör
 • Hej!
  Jag vill byta bank. Jag har delat upp de resterande bolån som är bundna, där en del (hälften) ska omförhandlas under våren.

  Min fråga: 
  Kan man flytta delar av bolån eller måste jag vänta även på resten innan jag kan byta banken?

  Mvh

  Björn


 • Hej Björn,

  Tack för din fråga. Vill du flytta dina lån till oss behöver du flytta alla lån samtidigt.

  Ha en fortsatt bra dag.

  Bästa hälsningar, Elin
  Elin Digital redaktör
 • Vi vill låna 40.000 kronor för att reparera vårt sommarhus. Vilka villkor för ett sådant lån får vi hos er? Våra andra bolån, utom ett "enkelt lån" á 16.000,  är bundna till slutet av året hos SEB. Kan vi också betala av det där enkla lånet och överföra det till er? Vi är två pensionärer med god ekonomi.
  Ulla-Britt Rasmusson
 • Hej Ulla-Britt,

  Tack för ditt meddelande. Vill ni utöka ert befintliga lån behöver ni först ansöka om att flytta lånet till oss och i samband med detta kan ni även ansöka om att utöka lånet. Är lånen idag bundna kan ni behöva betala en ränteskillnadsersättning för att flytta dem innan räntebindningstiden är slut.

  Vill ni se över att ta ett privatlån för att finansiera renoveringen av ert sommarhus kan ni läsa mer och påbörja en ansökan via vår hemsida.

  Ha en fortsatt bra måndag.

  Bästa hälsningar, Elin
  Elin Digital redaktör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.