Till senaste kommentaren

När kan jag ansöka om ett Grönt bolån hos er?

Hej,

Jag vill flytta mitt bolån till er och vill ha "grönt bolån" , huset är precis nybyggt enligt den senaste byggnormen så det kommer att hamna i energiklass A, behöver jag ändå göra en energideklaration eller kan jag använda den som hustillverkaren har på sin hemsida?
Kan man verkligen göra en energideklaration när man bara har bott i huset i 3 månader, måste det inte gå ett år först?

Kommentarer

 • Hej Christian,

  Tack för din fråga. För att få ta del av rabatten "Grönt bolån" behöver du skicka in e giltig energideklaration till oss där vi ser att er bostad har en energiklass A, B eller C. För mer information om energideklaration och när ni kan få en utfärdad kan ni kolla på Boverkets hemsida.

  Ha en fortsatt fin dag.

  Bästa hälsningar, Elin
  Elin Digital redaktör
 • Ok, om man flyttar lånet till er nu och binder det på tex. 2 år kan man då komplettera senare med energideklarationen och få "Grönt lån" mitt i bindningstiden eller måste man vänta tills löptiden gått ut?
 • Hej igen Christian,

  Avdraget på bolåneräntan gäller oavsett om bolånet är bundet eller rörligt och börjar gälla den dagen som handläggningen av ansökan om Grönt Bolån är klar (även om du är mitt i en villkorsperiod). När din energideklaration finns redo är du välkommen att ringa oss eller skicka ett meddelande via inloggat läge.

  Bästa hälsningar, Elin
  Elin Digital redaktör
 • Hej, vi är också i processen att köpa ett nybyggt hus, som byggs för att uppfylla energiklass A eller B enligt mäklaren.

  Men de säger också att en energivarudeklaration inte kan göras förrän efter två år efter att bostaden står färdig. Är det rätt förstått att man inte kan få det gröna bolånet förrän huset är 2 år gammalt och man kan få en giltlig energivarudeklaration?


  Tack på förhand,
  Daniel


 • Hej Daniel,

  Tack för din fråga. Det stämmer, för att kunna ta del av ränterabatten behöver det finnas en giltig energideklaration som påvisar energiklass A, B eller C.

  Ha en fortsatt fin torsdag.

  Bästa hälsningar, Elin
  Elin Digital redaktör
 • Tack för det snabba svaret!
 • Det var så lite. Hör gärna av dig om du har fler frågor!

  Bästa hälsningar, Elin
  Elin Digital redaktör
 • Hej,

  Jag har fått min energideklaration nu. Skulle du kunna skicka mejladress så jag kan bifoga filen till er.

  Mvh
  Gezim Orani
 • Hej Gezim och tack för ditt meddelande.

  Vi hämtar automatiskt registrerade energideklarationer från Boverket, så om din energideklaration finns där eller är påväg att registreras så kommer vi få informationen och per automatik uppdatera ditt bolån till ett grönt bolån med ränterabatt. Vill du hellre skicka in den för att få ditt avdrag direkt, så behöver du kontakta vår kundservice genom telefon eller meddelandefunktionen där vi kan begära in energideklarationen.

  Bästa hälsningar, Andreas
  Andreas Digital redaktör
 • Tack👍
 • Hej
  Jag har den gamla sortens energideklaration (från 2013) och min energinivå är klass 2 och deklarationen är ju giltig i 10 år. Kan jag använda den energideklarationen för att få grönt bolån hos er om jag flyttar lånet från en annan bank?
 • Hej Mats,

  Tack för att du kontaktar oss. För att få ta del av ränteavdraget behöver din bostad ha en giltig energideklaration som påvisar en energiklass A, B eller C. Om du har en giltig energideklaration som utfärdades innan 2014 som inte tydligt visar energiklass A till G, så har du en äldre version av energideklaration.  De äldre versionerna kan vi tyvärr inte ha som grund för ett grönt bolån hos oss.

  Ha en fortsatt bra dag.

  Bästa hälsningar, Elin
  Elin Digital redaktör
 • Hej,

  Har monterat solceller på mitt villatak. Hur gör jag för att kunna ta del av gröna lån?

  Måste det till en energideklaration för detta?

  Mvh Tommy
  Tommy Hallberg
 • Hej Tommy och tack för ditt meddelande.

  Precis, det måste upprättas en energideklaration med energiklass A-B-C för att kunna ha möjlighet och få avdrag för grönt bolån.

  Bästa hälsningar, Andreas
  Andreas Digital redaktör
 • Vi är också på gång med ett lån för ett nyköpt, nybyggt hus där energideklaration saknas. Enligt Boverket kan man göra en energideklaration på beräknade värden när historik saknas. Godtas också en sådan energideklaration för grönt bolån?
  Andreas
 • Hej Andreas och tack för ditt meddelande.

  Så länge det görs en energideklaration och registreras hos boverket så ska vi kunna godkänna den. VI kan inte godkänna preliminära beräkningar utan den behöver ha en klassificering likt A, B eller C från början. Jag vet att man gör ibland beräkningar och registrerar klassificeringen i efterhand. En sådan beräkning kan vi inte godkänna.

  Bästa hälsningar, Andreas
  Andreas Digital redaktör
 • Hej!
  Vi flyttar snart till ett nybyggt radhus, där energideklarationen kommer göras av JM inom 3 år efter inflytt. Kan jag ansöka om grönt bolån innan den är klar, eftersom man vet att alla nybyggda hus är minst klass C?
  Med vänlig hälsning,
  Daniel
  Daniel R
 • Hej Daniel,

  Tack för din fråga. I dagsläget är möjligt att ansöka om Grönt bolån först när det finns en färdigställd energideklaration.

  Ha en fortsatt bra dag!

  Bästa hälsningar, Elin
  Elin Digital redaktör
 • Hej!
  Hur kommer det sig? Ni vet ju att jag är kvalificerad för ett grönt bolån. Det enda ni inte vet är vilken nivå det kommer att ligga på.
  Mvh
  Daniel
  Daniel R
 • Hej igen Daniel,

  Det är idag praxis att bygga enligt energiklass C eller högre, men det är vanligt när energikontrollen genomförs att bostaden inte uppnår den energiklass som energiberäkningen indikerat. Vi behöver alltså en energideklaration för att vara säkra på vilken energiklass bostaden har.

  Hör gärna av dig om du har fler frågor eller funderingar!

  Bästa hälsningar, Elin
  Elin Digital redaktör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.