Grönt bolån

Hej
Jag blev väldigt intresserad av att byta bank till er när jag ser att ni gynnar oss som tänker miljövänligt genom Grönt bolån. Som jag förstår det så är det bara energideklarationen som styr om jag kan få de rabatter som Grönt bolån kan ge. Jag köpte mitt hus för 1 år sedan och då fanns en energideklaration med klassning E. Okej tänkte jag nu måste jag ringa en energiexpert och fråga vad jag behöver göra för att komma ner till som bäst klassning A eller B. Eftersom jag bytt ut smutsig vedeldning till bergvärme så var min tanke att jag kommit en bra bit på vägen samtidigt som jag planerar att sätta upp solceller så jag blir helt självförsörjande på el. Det kan inte bli mer grönt enligt mig. Energiexperten svarar mig att all elanvändning straffas.
När jag frågar energiexperten om det är någon ide att jaga bättre klassning när jag
har bergvärme så får jag ungefär det här svaret:
Som reglerna är idag där Boverket straffar elanvändning så är svaret nej. Men grönt boende är något helt annat och mer kopplat till hjärta/hjärna än boverkets system. Ved, fjärrvärme, och till och med gas och olja ger lägre bokstav/rating i deras system.  

Detta innebär att jag som tänker producerar egen el med hjälp av solen för att värma upp kåken kan inte få Grönt bolån. Om jag istället sätter in en oljepanna så har jag större chans att få ett Grönt bolån.

Om inte jag har missat något i reglerna för att få ett Grönt bolån vill jag att ni lämnar över denna fråga till era experter inom Grönt bolån för jag vill veta exakt hur ni har tänkt.

Jag försökte maila er som icke kund men jag kan inte kontakta er genom skrift på annat sätt än genom detta frågeformulär som jag har förstått det. 

Med vänlig hälsning, Wille Momark

Kommentarer

 • Hej Wille,
  Tack för att du hör av dig till oss. Jag ska kolla närmare med vår produktchef hur det fungerar. Jag ber att få återkomma till dig så fort jag fått svar.

  Bästa hälsningar. Johannes
  Johannes Digital redaktör
 • Hej
  Hur går det med min fråga?

  Mvh Wille
 • Hej Wille,
  Jag har precis varit i kontakt med vår produktchef. Du belyser många punkter som är väldigt tänkvärda.

  I nuläget så har vi valt energiklass enligt Boverkets standard (dvs. energideklarationen) för att kvalificera kunder till vårt Gröna Bolån. Vårt Gröna Bolån, så som det ser ut i nuläget, är ett första steg i vårt arbete att uppmärksamma och därmed påverka hur våra kunder ser på sin energiförbrukning idag. I sin tur hoppas vi detta ger incitament till de som bygger nya bostäder att följa byggnadsstandard och säkra energieffektiva bostäder. SBABs arbete kring hur och vilka som kvalificerar sig för ”grönt bolån” är och kommer vara under ständig utveckling där vi kommer försöka förbättra kvalificeringsreglerna så att de möter vårat synsätt på vad som är hållbart fullt ut tillslut. I dagsläget har vi som sagt ingen möjlighet att kvalificera exempelvis specifika energikällor så som du är inne på.

  Vänliga hälsningar. Johannes

  Johannes Digital redaktör
 • Hej
  Tack för svaret.
  Det här låter alldeles för ogenomtänkt för att vara en av Sveriges största banker.
  Jag är mycket besviken. Att kalla det grönt bolån är ett hån mot oss som tänker grönt hela vägen. Uruselt!

  Mvh Wille
 • Hej igen Wille,
  Vad tråkigt att du känner så. Vi har precis lanserat vårt första Gröna Bolån och som jag skrev så är detta första steget för att öka medvetandet kring energiförbrukning och energieffektiva bostäder. Det är jättebra att du tänker grönt hela vägen, och förhoppningsvis kommer vi över tid också förbättra vårt Gröna Bolån. Vi tar ett steg i taget. Hoppas du hittar någon annan lösning som passar dig bättre, och kika gärna tillbaka framöver så får vi se hur långt vi då har kommit i vårt arbete med vårt Gröna Bolån.

  Bästa hälsningar. Johannes
  Johannes Digital redaktör
 • Förstår jag rätt av diskussionen att installation av solpaneler på en villa inte påverkar energiklassningen av ett hus, och därmed inte hjälper till att berättiga till Grönt Bolån?

  Det låter ju heltokigt. Vi har svårt att få solelskalkylen att gå ihop, och Grönt Bolån hade gjort väsentlig skillnad.
 • Läste nu på Byggahus att en energiexpert hävdar att solpaneler faktiskt förbättrar energideklarationen, se inlägg #29 i tråden https://www.byggahus.se/forum/threads/energideklaration-vad-kraevs-foer-att-ga-upp-en-klass.319801/page-2#post-3013926

  Så nu förstår jag inte alls vad ni snackar om ovan. Vad gäller?
 • Hej Erland,
  Tack för att du hör av dig. Jag kunde tyvärr inte se allt som fanns bifogat i den länken du skickade och det är heller ingen sida som vi kan använda som källa för information. Vi använder oss av Boverkets standard för att kvalificera våra kunder till grönt bolån. Vi utgår ifrån deras riktlinjer om vad som kan påverka energiklassningen av en byggnad. Sedan är det ett arbete under utveckling och det fungerar inte att arbeta statiskt med frågor som rör miljön och jag kommer att ta med mig din feedback till den avdelning som arbetar med detta. I dagsläget är det den energiklass som Boverket valt att sätta som påverkar om du kan få grönt bolån hos SBAB eller inte. Jag får be dig att ställa din fråga till Boverket för att få svar på om det kan påverka din energideklaration.

  Ha en fortsatt fin dag.

  Bästa hälsningar,
  Emma
  Emma Digital redaktör
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.