Har ni alternativ till BankID?

Hej
Mobilt BankID har infört övervakning med hjälp av platstjänster/GPS vilket jag inte kommer kunna använda. Likaså har jag ingen dator med OS X eller Windows så bankid på datorn fungerar inte heller.

Vad har ni för planer på att ha stöd för andra leverantörer för elegitimation så som Svenska Pass?

Kommentarer

 • Hej Christoffer,
  Tack för att du hör av dig till oss. I dagsläget så använder vi oss enbart av BankID. Om det är så att du har ett sparkonto hos oss som du behöver få tillgång till så har vi ett alternativ i form av en säkerhetsdosa som vi kan skicka hem till dig. För alla andra typer av ärenden så är det BankID som gäller. Jag får lov att återkomma till dig när jag vet mer om hur det ser ut med planerna på att använda oss av andra alternativ.

  Bästa hälsningar,
  Emma
  Emma Digital redaktör
 • Hej Christoffer,
  Jag lovade att återkoppla till dig när jag tagit reda på mer information. Just nu använder vi oss av BankID (mobilt, fil eller kort) för åtkomst till internetbanken. Vi utvärderar löpande även andra alternativ men för stunden finns inga planer på att införa alternativa e-legitimationer.

  Önskar dig en fin dag.

  Bästa hälsningar,
  Emma
  Emma Digital redaktör
 • Vad är BankId på kort?

 • Hej Christoffer,

  BankID på kort är en e-legitimation där dina personuppgifter finns lagrade i ett chip på ett kort istället för en fil. Exakt hur det fungerar kan du läsa mer om hos din vardagsbank.

  Bästa hälsningar,
  Emma
  Emma Digital redaktör
 • Hej,

  jag vill också ha ett annat alternativ än BankID. Ni hade bra alternativ förut, men tog bort dessa. Det jag menar är Telias e-legitimation. Ta gärna tillbaka den. Jag har Skatteverkets legitimation(sis) och där ligger ett certifikat, som fungerar utmärkt att använda. Skatteverket tillåter inloggning med detta kort.
  Detta är lika säkert om inte bättre än BankID, där ni faktiskt tillåter BankID på fil.

  Hälsningar
  Thomas
 • Hej Thomas,
  Tack för att du hör av dig till oss. Jag ska ta vidare dina synpunkter till de hos oss som arbetar med vår säkerhet och inloggning. Tack.

  Bästa hälsningar. Johannes
  Johannes Digital redaktör
 • Hej,

  Jag är medborgare i ett annat EU-land och min bank i Sverige vill inte utfärda BankID åt utlänningar. Tack vara det nya EU-direktivet i fjol går det däremot alldeles utmärkt att använda e-legitimation utfärdat av annat EU-land hos alla svenska myndigheter. Kolla t.ex. Skatteverket > Inloggning > Foreign e-id. Skulle ni kunna erbjuda samma inloggning? Då skulle förhoppningsvis de andra icke-statsägda bankerna följer efter. Det skulle innebära att det äntligen blir slut på att utlänningar som har giltig legitimation med e-legitimation utfärdat av annat EU-land behöver köpa en till legitimation hos Skatteverket bara för att sedan söka BankID hos sin bank.

  Tack på förhand för att ta upp det som förbättringsförslag!
 • Hej Roger,

  Tack för ditt förslag. Jag ska kolla upp detta med rätt avdelning och återkommer med svar på din fråga så snart som möjligt.

  Önskar dig en fortsatt trevlig kväll.

  Bästa hälsningar, Elin
  Elin Digital redaktör
 • Skulle vilja starta ett sparkonto men har inte möjlighet att ha BankID på min dato.  Ingen smartphone heller. Hur gör jag då? Är jag utestängd från statliga SBAB?
  Lisa
 • Hej Lisa,

  Tack för att du kontaktar oss. För att kunna öppna ett sparkonto krävs tillgång till BankID då sparkontot öppnas via vår hemsida. Vi har dessvärre ingen möjlighet att hjälpa till att öppna sparkonton via telefon. När kontot väl är öppnat finns möjlighet att få en säkerhetsdosa från oss, denna kan endast användas i kontakt med oss via telefon.

  Önskar dig en bra dag.

  Bästa hälsningar, Elin
  Elin Digital redaktör
 • Jag har mobilt Bank-ID men kan inte logga in med QR-kod. Beror förmodligen på att kameran i min mobil inte är bra nog. Jag skulle vilja kunna logga in med födelseuppgifter i stället. Det kan man t.ex när man loggar in på 1177.
  Det känns inte bra att inte kunna logga in och se mitt spar konto. Tacksam om ni kan lägga in ändring så att man kan logga in med födelseuppgift.
 • Hej Ulla-Britt,

  Tack för att du kontaktar oss. Vi har implementerat QR-kod på hemsidan för att öka säkerheten för dig som kund. QR-koden behöver inte användas om du har Mobilt BankID på samma enhet som du besöker Internetbanken. Det ska även gå bra att ladda ned och använda vår app utan att behöva använda QR-koden.

  Om du har problem att scanna din QR-kod, kan du prova följande tips:
  • Lutar du mobiltelefonen? Försök hålla den så rak som möjligt framför skärmen som QR-koden visas på, medan du läser av koden.
  • Dubbelkolla så att ditt mobilskal/fodral inte är i vägen för kameran på telefonen.
  • Är det för mörkt? Ibland kan inte mobiltelefonen scanna QR-koden eftersom omgivningen är för mörk. Testa att öka ljusstyrkan på skärmen som QR-koden visas på, eller tänd en lampa.
  • Håller du mobiltelefonen för nära eller för långt ifrån skärmen? Testa ändra avståndet mellan QR-koden och mobiltelefonen. Ca 20-30 cm brukar fungera bra.
  • Är kameralinsen smutsig? Eftersom det är mobiltelefonens kamera som används för att scanna QR-koden kan du testa torka av telefonens lins.

  Trevlig helg!

  Bästa hälsningar, Elin
  Elin Digital redaktör
 • Tack för ditt svar. Jag kom på att jag inte riktat kameran utan min QR-kod mot den QR-kod som jag ska skanna. Gör man fel så blir det fel. Nu har jag gjort rätt och har inga problem att titta på mitt sparkonto.

 • Var härligt att det löste sig. Hör gärna av dig om du har fler frågor eller funderingar.

  Bästa hälsningar, Elin
  Elin Digital redaktör
 • Hej.
  Jag har Bank Id på "denna dator", varför finns ingen möjlighet att logga in på detta sätt?
  Chris
 • Hej Chris,

  Tack för att du kontaktar oss. Vid inloggningen finns två alternativ som du ser på bilden nedan. Loggar du in på hemsidan via en dator ska det gå fint att använda sig av ett BankID som är installerat på den datorn.
  Hör gärna av dig om du har fler frågor eller funderingar!

  Bästa hälsningar, Elin

  Elin Digital redaktör
 • När ni ringer upp mig från 054174488 vill ni att jag under pågående samtal skall logga in med Mobilt Bank-ID. Samtidigt skriver ni på hemsidan att ni aldrig uppmanar till detta. Orolig för ID-kapning.
  Martin Rolén
 • Hej Martin och tack för ditt meddelande.

  På vår hemsida skriver vi: För att få svar på frågor om ditt engagemang hos oss behöver du identifiera dig med Mobilt BankID.
  Om du väntar samtal från oss kommer vi att ringa dig från nummer 054-17 44 88. Det vi menar med uppmaningen är att vi aldrig kommer ringa till någon utan att du kontaktat oss eller har ett pågående ärende hos oss.

  Hoppas du fick svar på din fråga!

  Bästa hälsningar, Andreas
  Andreas Digital redaktör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.