Till senaste kommentaren

Hur fyller jag i ansökan om lånelöfte?

Hej!

Min sambo och jag tittar på att köpa ett renoveringsobjekt för att rusta upp och skulle önska lite rådgivning så vi inte gör någon tankevurpa med finansieringen av det hela.

Idag har vi en lägenhet som ska säljas och som efter reavinstskatt + slutamortering av bolånet beräknas ge ett överskott på ca 1 Mkr. Lägenheten ska helst behållas under åtminstone inledande del av renoveringen tills huset är beboeligt.

Om vi räknar med att huset kostar 3,5 Mkr och vi sedan behöver renovera för 2 Mkr. Jag antar att vi bara kan ta bolån motsvarade 85 % av 3,5 Mkr, alltså 2,975 Mkr.

Vi har ca 0,7 Mkr i besparingar, men kommer alltså behöva ta upp privatlån som en "brygga" för att åtminstone inledningsvis täcka renoveringen.

Vad ska vi ange i lånelöftesansökan så att vi gör rätt? Ska vi ange dubbla boendekostnader eftersom vi de första månaderna kommer ha kvar lägenheten?

Privatlånet för renovering kommer vi ju inte att ansöka om förrän efter att vi fått bostaden, men detta tas upp på något sätt i ansökan om lånelöfte?

När renoveringen är klar, går det då att få ner räntekostnaden genom att föra över privatlånet till ett bolån? Hur görs detta i så fall, får vi anlita en mäklare som gör en ny värdering av huset?

Jag antar att vi inte är helt ensamma i dessa funderingar, men är mycket tacksam för svar och råd!

Kommentarer

 • Hej Erik,

  Tack för ditt meddelande. Det stämmer att det är möjligt att låna max 85% av köpeskillingen(bostadens slutpris) i bolån. Köper ni en bostad för 3 500 000 kr är det möjligt att låna max 2 975 000 kr i bolån.

  Vill ni se över möjligheten att ta ett privatlån för att finansiera renoveringen kan vi hjälpa till med det först när bolånet är utbetalt. Däremot kan vi självklart hjälpa till att göra en generell beräkning om möjligheterna för er att ta ett privatlån redan innan bolånet är utbetalt.

  Det är möjligt att värdera om bostaden då renoveringarna är slutförda för att se över om det går att utöka lånet och baka in privatlånet. Vid en utökning av lånet gör vi i alltid en datavärdering, vilket är en statistisk värdering som baseras på tidigare försäljningar. Detta kan vi göra tidigast sex månader efter tillträdet. Vill ni utöka bolånet innan sex månader har passerat behöver ni anlita en mäklare som gör en extern värdering där renoveringarna som gjorts redovisas.

  Kommer er kontantinsats från er bostadsförsäljning behöver er nuvarande bostad vara såld senast två veckor innan tillträdet till nästa bostad. Ni behöver inte ha frånträtt er nuvarande bostad innan tillträdet utan det går att ha ett så kallat överbryggningslån tills dess att ni får loss er kontantinsats. Överbryggningslånet kan ni ha i max 3 månader.

  På frågan "Vad har ni för boenden idag?" anger ni att ni har en bostadsrätt och att denna inte ska behållas. Anger ni att denna ska behållas behöver er kontantinsats komma från annat håll(inte från bostadsförsäljningen) och vi kan heller inte hjälpa till med ett överbryggningslån.

  Vill ni ansöka om ett lånelöfte gör ni detta på vår hemsida. När ni hittat ett objekt och lagt ert första bud behöver ni ringa oss på 0771-45 30 00 för en genomgång av ansökan.

  Ha en fortsatt fin torsdag.

  Bästa hälsningar, Elin
  Elin Digital redaktör
 • Hej!

  I Ansökan om Lånelöfte så får jag inte riktigt grepp om hur jag ska fylla i min situation med barn.

  Jag och min fru har ett (1) barn, och därför anger jag självklart att vi får barn/studie bidrag för ett (1) barn.Skall jag då också fylla i att vi betalar underhåll för vårat barn? Eller räknar kalkylen ut en kostnad för det barnet man har, och att underhåll i detta fallet hade varit om man hade haft ett barn som inte var hemmaboende som man betalar för?

  Tack påförhand!

  Mvh Rasmus.
 • Hej Rasmus,

  Tack för din fråga. Precis som du säger ska ni ange att ni får barn/studiebidrag för ett barn. Kalkylen räknar automatiskt ut de kostnader som barnet står för.

  Ha en fortsatt bra dag.

  Bästa hälsningar, Elin
  Elin Digital redaktör
 • Jag undrar var kolumnen om eget kapital skall skrivas in ivilken kolumn på lönelöftesansökan?
  Det står bara inkomst månad utan skatt?
 • Hej Maud!

  Vi har ingen kolumn för eget kapital då vi inte tar hänsyn till det i prövningen. Längre ner står det dock vad du vill erlägga i kontantinsats. Är det kanske det du funderar på?

  Bästa hälsningar, Andreas
  Andreas Digital redaktör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.