Till senaste kommentaren

Vilken inkomst ska man ange som föräldraledig?

Hej.
Jag och min sambo letar hus men får inte lånelöfte från vår bank så länge jag går hemma och är föräldraledig, de räknar på inkomsten jag får nu när jag går hemma. Räknar ni på min inkomst nu eller inkomsten jag får när jag går tillbaka till min 100% fastanställning?
Mvh. Jessica

Kommentarer

 • Hej Jessica,
  Tack för att du hör av dig. Om du är föräldraledig, eller om du arbetar deltid för att ta hand om ditt barn, så kan vi räkna på din ordinarie lön som står i ditt anställningsavtal. I vissa fall kan du komma att behöva komplettera din ansökan och styrka med anställningsavtalet att du har en heltidstjänst att återgå till.

  Bästa hälsningar. Johannes
  Johannes Digital redaktör
 • Gäller detsamma om man är student för tillfället? Dvs man har en tillsvidareanställning men är tjänstledig från den för att studera?
 • Hej FH,
  Tack för att du hör av dig till oss. Tyvärr gäller inte samma sak om man studerar, detta gäller endast om man är föräldraledig.

  Bästa hälsningar. Johannes
  Johannes Digital redaktör
 • Hej!

  Hur motiverar ni det? Om jag har en lön på 36000 men är tjänstledig och får 15000 i studiemedel eller 15000 i FP borde ju inte spela någon roll. Jag kan ju som student lättare avbryta och återgå till lön än jag kan som föräldraledig. Som föräldraledig behöver jag tänka på att ordna omsorg till barnet men som student kan jag börja jobba direkt.

  /FH
 • Hej igen,
  I det här fallet handlar det mer om den inkomst man har i dessa två olika situationer. När vi gör vår kreditprövning så ska vi säkerställa återbetalningsförmågan på lånet, en stor det av detta beräknas med den inkomst som man har och hur långt den inkomsten räcker, och vi tittar enbart på inkomster som vi kan anse som stadigvarande.

  Studiemedel, oavsett om det är bidragsdelen eller lånedelen, är inget som vi anser vara en stadigvarande inkomst eller som är tillräcklig för att betala av på ett bolån. Därför godkänner vi heller inte låneansökningar för enbart studerande med studiemedel, då spelar det heller ingen roll om man har en tjänst att återgå till eftersom man inte plockar ut någon lön från den.

  När man är föräldraledig så räknar vi däremot att den inkomst man får som föräldraledig är stadigvarande. Det går alltså att ansöka om lån även om man är föräldraledig, till skillnad mot studerande, och i de flesta fall kan vi då också räkna med den vanliga lön man har i sin anställning.

  Bästa hälsningar. Johannes
  Johannes Digital redaktör
 • På vilket sätt är föräldrapenning mer stadigvarande än studiemedel? Man måste kontinuerlig uppfylla villkor för att kunna få ut ersättningen och i många fall är ersättningen lika hög för studerande och personer som erhåller föräldrapenning.
 • Om den huvudsakliga sysselsättning är studier så innebär det oftast att den huvudsakliga inkomsten också är studiemedel, och studiemedel klassas i vår beräkning inte som en lånegrundande inkomst överhuvud taget. Större delen av studiemedlet består också av en lånedel, och att räkna ett studielån som en inkomst för att betala ett bolån är inget vi tillåter.

  Föräldrapenning, som däremot också är en skattepliktig inkomst, anser vi vara en lånegrundande inkomst och är alltså något som kan användas i beräkning för en låneansökan.

  Bästa hälsningar. Johannes
  Johannes Digital redaktör
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.