Till senaste kommentaren

Vad kostar det att utöka bolånet?

Hej,
Vi vill öka vår bolån med 30000:-. Vi har pantbrev så det räcker till det. Vad kostar det att öka lånet?

Kommentarer

 • Hej Felix,

  Tack för din fråga. Har ni befintliga pantbrev som täcker er totala låneskuld tillkommer det ingen extra kostnad för att utöka ert bolån. Ni kommer således endast få en extra kostnad varje månad i form av ränta och eventuell amortering.

  Vill ni ansöka om att utöka ert bolån börjar ni processen genom att skicka in en ansökan på vår hemsida, minsta beloppet att utöka lånet med är 50 000 kr.

  Ha en fortsatt bra dag.

  Bästa hälsningar, Elin
  Elin Digital redaktör
 • Kan man utöka sitt bolån men använda pengarna till annat än den befintliga bostaden t.ex. köpa eller bygga ett fritidshus?
 • Hej Torbjörn,

  Tack för din fråga. Det är möjligt att utöka ett bolån och använda pengarna för att finansiera en ny bostad eller bygge.

  Trevlig eftermiddag!

  Bästa hälsningar, Elin
  Elin Digital redaktör
 • Hej,

  Kan man utöka sitt bolån och sedan använda pengarna till att finansiera ett bilköp?
 • Hej Hjalmar,

  Tack för din fråga. Absolut, det går alldeles utmärkt att utöka lånet för att finansiera ett bilköp.

  Hör gärna av dig om du har fler frågor eller funderingar!

  Bästa hälsningar, Elin
  Elin Digital redaktör
 • Hej hur kommer det sig att ni använder er av en internet baserad värde kol   då den oftast inte stämmer om man jämför med booli och en mäklare  vi vill ju höja vårat bolån och göra ett nytt kök för det är vad som är kvar i vårat hus. Och om vi använder internet värdering och mäklarens värdering så skiljer det typ 500.000
 • Hej Johan och tack för ditt meddelande.

  I och med att vi är en distansbank så måste vi ha ett verktyg för att kunna fastställa ett marknadsvärde. Den är dock inte internetbaserad utan statistikbaserad. Faktum är att statistiken ofta visar vad kunden uppskattar. Det händer dock att det skiljer, därav vi alltid har en dialog med kunden om marknadsvärde. Man kan då ta in en marknadsvärdering från en mäklare, eller så gör vi en mer noggrann koll med hjälp av våra värderingsgranskare.

  Ha en fortsatt fin dag!

  Bästa hälsningar, Andreas

  Andreas Digital redaktör
 • Behöver båda makarna, som sammanbor under samma adress, söka ett lån eller kan den ena parten stå som ensam sökande till lånet?
 • Hej Olov och tack för ditt meddelande.

  Nej det behöver man inte, däremot behöver den ena parten då klara av hela hushållets kalkyl själv vilket ofta kan bli svårt. Vill du kika på denna lösning är du välkommen och ringa oss.

  Bästa hälsningar, Andreas
  Andreas Digital redaktör
 • Söker ett bolån, 3 mån, på 250000 kr för en bostadsrätt, värde 3 Mkr. Pensionär 15000 kr mån.

  Lånet ska lösa tre befintliga lån med bostaden som säkerhet.

  Vilka blir villkoren om kreditbedömningen befinns OK?
 • Hej Pia och tack för ditt meddelande.

  Jag kan inte svara på kundspecifika ärenden genom detta forum, men utifrån vad du skriver så skulle räntan hamna på 1,74 och du skulle inte ha något amorteringskrav i och med att du ligger så lågt belånad. Detta förutsätter att du inte har något annat bolåne engagemang för SBAB godkänner inte delad pantsättning. Då behöver du flytta över hela ditt engagemang och då kan det se annorlunda ut. Du kan även se själv din lånekostnad här

  Bästa hälsningar, Andreas
  Andreas Digital redaktör
 • Hej

  Vi funderar på att köpa en ny bostad och en fundering som dök upp var när vi hittade drömlägenheten med perfekt läge och allt vi önskade oss, förutom ett riktigt gammalt och nedgånget kök samt badrum. Priset ligger ca 2 miljoner under vad vi får låna utifrån våra inkomster. Kan man låna för bostad och renovering direkt hos er eller måste man omvärdera efter renoveringen är färdig?

  Vänligen
 • Hej Marcus och tack för ditt meddelande.

  Vad kul att ni funnit er drömbostad! Detta är ett vanligt scenario. Det man får göra när man vill köpa en bostad och renovera den är att i sådant fall att man lånar av sig själv för man kan aldrig låna mer än 85% av bostadens värde, vilket är det jag tänker att du vill göra. Man använder sig av sina egna pengar för att renovera och lånar till kontantinsatsen genom ett privatlån från start. När man höjt bostadens värde så utökar man lånet och bakar in eventuellt privatlån som man behövt ta till kontantinsatsen. En kan omvärdera bostaden för ränta och utökning efter sex månader. Ett alternativ är också att i efterhand ta ett privatlån för att renovera, men så länge ni tänkt belåna er till 85% och tänkt renovera är det lika bra att låna till kontantinsatsen direkt. Detta upplägg förutsätter ju självklart att ni kan ha ett privatlån i samband med köpet. Ni kan läsa mer om det här.

  Bästa hälsningar, Andreas

  Andreas Digital redaktör
 • Vi har bolån hos är men vill låna till ett hus/fritidshus på annan ort som vi tänkte hyra ut ett tag tills vi ev.säljer våran nuvarande hus. Hur ser möjlighet utt att få lånelöfte med nuvarande hus som insats ?

 • Hej Karina,

  Tack för att du kontaktar oss. Det är möjligt att utöka eller belåna det nuvarande huset till 85% av bostadens värde. Då får en loss pengar som kan användas till att köpa det nya huset/fritidshuset.

  Vill ni belåna det nya huset/fritidshuset kan vi inte hjälpa till om det ska hyras ut utan endast om det är till för det egna boendet. 

  Ha en fortsatt bra dag.

  Bästa hälsningar, Elin
  Elin Digital redaktör
 • Hej!

  Jag har ett amorteringsgrundande värde för mitt hus som togs fram 2018.

  Jag funderar på att göra göra en stor renovering av nedervåningen på mitt hus vilket kommer att förändra planlösning och tillskapa ett badrum och ett sovrum. Dessa ytor är idag förråd och del av tvättstuga. Vi har idag inget badrum på vår nedervåning utan endast en WC.

  Jag har tidigare även tagit bort en vägg och skapat en annan planlösning på min övervåning i samband med en köksrenovering för ett år sedan.

  Bedömer ni att dessa renoveringar kan ge ett uppdaterat amorteringsgrundande värde för mitt bolån?
 • Hej Sandra,

  Tack för din fråga. Om du köpt din bostad efter 1 juni 2016 kan du tidigast värdera om din bostad 5 år efter att du har köpt den och därefter löpande vart femte år. Undantag från 5-årsregeln kan bara göras om du har gjort stora renoveringar som om- eller tillbyggnader. Att bygga till altan, balkong eller göra om enstaka rum räknas inte som större renovering.

  Jag kan inte svara på huruvida vi kan omvärdera ditt amorteringsgrundande värde baserat på denna information. När renoveringarna är färdigställda är du varmt välkommen att kontakta vår kundservice för en individuell prövning.

  Ha en fortsatt fin dag.

  Bästa hälsningar, Elin
  Elin Digital redaktör
 • Hej,

  Vi skulle vilja höja upp vårt lån för att kunna renovera våra badrum. När jag läser om möjligheterna att värdera om hittar jag informationen om 5-årsregeln men endast i samband med syfte att ändra amortering. Om vi inte vill sänka amorteringen utan endast höja upp lånet för att få loss pengar till renovering, gäller ändå 5-årsregeln då? Vi köpte huset 2017.

  Hälsningar Heidi
 • Hej Heidi och tack för ditt meddelande.

  Nej, det är endast för amorteringen värdet är fastställt. Marknadsvärdet kan gå upp och ner hela tiden.

  Bästa hälsningar, Andreas
  Andreas Digital redaktör
 • Tack för svar. Är det bara att ansöka om höjning genom att logga in på min sida eller behöver vi göra något annat innan? Kontakta någon mäklare eller liknande?

  Hälsningar Heidi
 • Hej igen Heidi!

  Nej ni kan bara logga in och ansöka, vi kommer ha en dialog med er om värdet.

  Bästa hälsningar, Andreas
  Andreas Digital redaktör
 • Hej,

  Jag är intresserad av att utöka mitt lån och undrar nu en sak. Jag har redan ett lån hos er idag, ifall ni beviljar det utökade lånet blir räntan det samma som jag har idag?
  Tänker mig ifall lånet klumpas ihop till ett och samma eller blir det ett separerat lån med en högre ränta?

  Med vänlig hälsning
 • Hej Joakim,

  Tack för att du skriver till oss. Utökar du ditt bolån kan även din ränta komma att ändras på hela lånet. Räntan hos oss baseras alltid på lånebeloppets storlek samt dess förhållande till bostadens värde. Det är således det totala lånet(det befintliga + den nya utökade delen) samt värdet på bostaden som sätter räntan.

  Använd dig gärna av vår räntekalkyl för att se vilken ränta vi kan erbjuda dig.

  Ha en fortsatt fin dag!

  Bästa hälsningar, Elin
  Elin Digital redaktör
 • Hej,
  Vi har idag amorterings lättnad då min man blev uppsagd pga Covid-19 (min anställning är oförändrad). Vi skulle behöva höja vårat bolån för att koppla in kommunalt vatten och avlopp. Är det möjligt att göra detta trots att vi har amorterings lättnad?
  Hälsningar Hanna
 • Hej Hanna!

  Det går alldeles utmärkt. Ni är varmt välkomna och skicka in en ansökan om utökning av bolån via låna mer i internetbanken. Det som kan bli ett problem är om din man fortsatt är uppsagd då oftast kalkylen är i behov av två stycken inkomster. Har han fått nytt jobb eller har en eventuellt en a-kassa så kan vi räkna den. Ni är också varmt välkomna och ringa till kundcenter för att för att se möjligheterna och eventuella funderingar kring inkomsten.

  Önskar dig en trevlig kväll!

  Bästa hälsningar, Andreas
  Andreas Digital redaktör
 • Hej,

  Jag har ett bolån uppdelat i två delar hos er, båda delarna är budna i strax över ett år framöver. Jag har utrymme för att utöka belåningen men undrar hur min ränta kommer att påverkas.

  Kommer utökningen ses som ett ”tredje lån” och bestämmas baserat på nuvarande marknadspriser, eller kommer utökningen klumpas ihop med nuvarande lån och få samma ränta som de bundna delarna, eller kommer utökningen lösa upp det bundna och därigenom ändra räntan för hela lånet?

  Tack på förhand,
  Oscar
 • Hej Oscar,

  Tack för att du kontaktar oss. Det enklaste är att det nya lånet blir en egen del. Räntan kommer då att sättas enligt bostadens nuvarande värde samt hela låneskulden. Denna ränta kommer de befintliga lånen att få när den bundna räntan har utgått om cirka ett år.

  Det är även möjligt att lösa upp räntan på de bundna lånen för att baka ihop det nya lånet med de redan befintliga delarna samt få samma ränta på alla delar. Löser en upp en ränta i förtid kan en få betala en avgift i form av ränteskillnadsersättning.

  Ha en fin dag!

  Bästa hälsningar, Elin
  Elin Digital redaktör
 • Hej!
  Jag har en fråga om att utökalån för ett badrumsrenovering. Min medsökande har börjat studera(jag har samma anställning) är det fortfarande möjligt?
  Sam
 • Hej Sam,

  Tack för att du kontaktar oss. Vi kan absolut se över möjligheterna för er att utöka ert lån. Ni påbörjar processen genom att skicka in en ansökan via vår hemsida. När en är student kan räknar vi ingen inkomst på denne, vilket innebär att den som arbetar ska kunna stå för kostnaderna för hela hushållet. 

  Ha en fin dag!

  Bästa hälsningar, Elin
  Elin Digital redaktör
 • Hej
  Hur lång är eran handläggningstid på en flytt av bolån till er?//Ylva
  Ylva
 • Hej Ylva,

  Vad roligt att du är intresserad av att flytta dina lån till oss. Vi har en handläggningstid på cirka fyra veckor, för att hinna få in alla papper som behövs via posten.

  Ha en fin måndag!

  Bästa hälsningar, Elin
  Elin Digital redaktör
 • Byta bank på en bostadsrätt i Sollentuna: värde 5000 000 lån 2 800 000.
  Bostadsrätten köpt 2014 och betalade 942 000 i kontantinsats varav 370 000 är lån på min villa som är obelånad i övrigt. Totalt bostadstättsvärde + villavärde
  13 000 000. Inkomst 115 000 mån före skatt.
  (Jag är medlåntagare på min dotter AnnaKarin Åbergs villa i Sollentuna värde 5000 000 lån 1,050 milj hos Er)
  Hälsningar Ulf Åberg
  (JAG ENDAST DENNA ADRESS TILL ER,
  DET GÅR INTE ATT RINGA TILL ER PGA VÄNTETIDERNA )
  ULF ÅBERG
 • Hej Ulf,

  Vad roligt att höra att ni är intresserade av att bli kunder hos oss. Jag förstår att det är svårt att komma i kontakt med oss. Vi kan hjälpa till med bolån om bostadsrätten är din permanentbostad då vi endast hjälper till med bolån till den egna bostaden. 

  Första steget är att sedan att skicka in en ansökan via vår hemsida. Efter att denna är inskickad kommer vi att ringa dig samma dag så att vi tillsammans kan gå igenom den.

  Hör gärna av dig om du har fler frågor eller funderingar!

  Bästa hälsningar, Elin
  Elin Digital redaktör
 • Går det att flytta bolån till er från en bank m hög ränta? Samt att höja bolånet för att reglera andra skulder. Lånet idag är 668.000 & fastigheten värderad till 1200 000 nyligen, efter renoveringar.
  Elisabeth Nilsson
 • Hej Elisabeth,

  Vad roligt att du är intresserad av att flytta ditt lån till oss. Det går absolut bra att ansöka om att flytta lånet till oss. Detta görs genom att skicka in en ansökan till oss via vår hemsida. Där får du fylla i hur mycket du vill låna samt hur mycket du uppskattar bostadens värde till. Efter att denna är inskickad kommer vi att ringa så att vi tillsammans kan gå igenom ansökan.

  Ha en fortsatt fin dag!

  Bästa hälsningar, Elin
  Elin Digital redaktör
 • Hej,
  Om jag höjer mitt bolån får jag då betala av privatlånet hos er?
  David
 • Hej David,

  Tack för din fråga. Det går absolut bra att höja bolånet för att betala av privatlånet hos oss.

  Ha en fin dag!

  Bästa hälsningar, Elin
  Elin Digital redaktör
 • Hej,

  Jag har ett bostadslån hos er på 525 000 kr.
  Jag skulle vilja utöka lånet med 250 000 kr men har i dagsläget ingen anställning. Lägenheten är värd ca 1.5 milj. Hur skulle mina chanser se ut?
  Sara
 • Korrigering, lägenheten är värd ca 1.9 milj och jag behöver låna mellan 100.000 - 250.000 beroende på vad ni finner möjligt. Hur ser ni på anmärkningar hos kronofogden?
  Sara
 • Hej Sara!

  Det här är ett öppet forum och vi kan inte svara på kundspecifika frågor. För att kunna låna hos SBAB behöver man en stadigvarande inkomst i form av tex lön eller pension. Har du ingen inkomst och eller anmärkningar hos kronofogden så kan vi inte hjälpa till med bolån i dagsläget.

  Ha en fin dag!

  Bästa hälsningar, Andreas
  Andreas Digital redaktör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.