Pengar till kontantinsats

Hej!
Enligt er kalkyl kan vi köpa för 2milj om vi har en insats på 100.000. Hur ställer ni er till om 50.000 av dessa är lån via en förälder och resterande 50.000 är sparade pengar?
Har ni krav på att det ska finnas en buffert kvar när man lånar eller kan man använda i stort sett alla besparingarna till insatsen och sen spara ihop pengar till pantbrev + lagfart innan tillträde?
Hälsningar Hanna

Kommentarer

 • Hej Hanna!

  Tack för ditt meddelande. Möjligheten att låna pengar till kontantinsats av en förälder finns hos sbab. Du behöver kunna visa upp ett avtal som styrker detta. Vanligtvis ett skuldebrev eller gåvobrev. Lånar du pengar med krav på månatliga betalningar i form av ränta och/eller amortering räknas detta med som en kostnad i din kalkyl och lånebeloppet kan minska. Vi har inga krav på att du ska ha en buffert men det är givetvis en bra idè när du köper ett nytt boende.

  Ha en fortsatt fin dag.

  Bästa hälsningar, Erik
  Erik Kundansvarig
 • Hej och tack för svar!
  Så det skulle vara okej att vi har 50.000 själva, lånar 50.000 från förälder och 200.000 från er i privatlån till kontantinsats?
  Hälsningar Hanna
 • Hej igen Hanna!

  Ja det stämmer i ditt exempel givet att er ekonomi klarar detta. Maximalt 85% bolån, 10% privatlån och 5% i egen insats. Den egna insatsen kan helt eller delvis vara lån eller gåva från föräldrar. Ansök om ett lånelöfte via vår hemsida för att få svar direkt.

  Ha en fortsatt fin dag och trevlig helg.

  Bästa hälsningar, Erik
  Erik Kundansvarig
 • Hejsan!

  En följdfråga bara!

  Så om man har ekonomi till de så kan ni godkänna ett privatlån för ytterliggare kontantinsatt o då tex betala 5% av bostandesvärde (utöver privatlånet man tog för de)? Eller förstår jag det fel? Om jag läser här ovanför.

  Tex:
  Jag har 100.000 (vilket är 5%)belånar i privatlån för resterande 10% och sen bostadslån för 85%?

  Är det något ni kan godkänna om läger skulle se ut såhär?
  Hur gör man med lånelöfte i detta fall?
  I lånelöftet, kommer där stå att lånet blir beviljar med privatlån då med?
  Hur ser ni på lagfart och pantbrev?


  Vi överväger lite vilken bank vi ska välja och även att ekonomin klarar de och hur bufferten ska se ut och vad man ska kolla på för hus.
  Även om vi ska föra över billån mm till samma bank.

  Oj nu blev detta lååångt, ber om ursäkt för de haha 😀
 • Hej Jessica,

  Tack för ditt meddelande. Det stämmer att det är möjligt att låna 85% av bostadens värde i bolån och 10% i privatlån, minst 5% måste en alltid ha i egna medel.

  I lånelöftet får ni fylla i hur stor kontantinsats ni har och sedan räknar kalkylen automatiskt ut hur mycket ni kan låna i bolån samt privatlån. Pengar till lagfart och pantbrev måste en alltid erlägga själv och det finns ingen möjlighet att låna till det.

  Vill ni räkna på hur mycket ni kan låna hos oss så kan ni använda er av vår kalkyl "Så mycket kan du låna".

  God fortsättning och gott nytt år!

  Bästa hälsningar, Elin
  Elin Digital redaktör
 • Hej, Jag undrar om man kan ta ett privatlån på 75000 hos er för att finansiera kontantinsatsen på ett hus vi vill köpa för 1500000?
 • Hej Mathias,

  Tack för ditt meddelande. Är ni intresserade av att köpa en bostad för 1 500 000 kr måste ni minst erlägga 5%(75 000 kr) från egna medel. Resterande 10%(150 000 kr) kan i således finansiera med ett privatlån. Använd er gärna av vår kalkyl "så mycket kan du låna" för att se över era möjligheter.

  Bästa hälsningar, Elin
  Elin Digital redaktör
 • Okej. Men om vi tar ett privatlån på 75000 ifrån en annan bank. Funkar det då?
 • Hej igen,

  Ni väljer själva om ni vill ha privatlånet hos oss eller hos en annan bank. 

  Bästa hälsningar, Elin
  Elin Digital redaktör
 • Ja det förstår jag men det jag undrar är om ni godtar att vi tar ett lån på 75000 hos en annan bank och resterande 95% hos er?
 • Om ni behöver låna 5% i privatlån till er kontantinsats kan ni, som jag skrev i det föregående meddelandet, välja att ta det hos oss eller hos en annan bank. Det är upp till er och spelar således ingen roll för hos vilken bank ni väljer att ta privatlånet.

  Bästa hälsningar, Elin

  Elin Digital redaktör
 • Så då kan man låna till hela kontantinsatsen hos er då?
 • Det är möjligt att låna maximalt 85% av bostadens värde i bolån och 10% i privatlån, minst 5% måste en alltid ha i egna medel. Det är således inte möjligt att låna till hela kontantinsatsen.

  Bästa hälsningar, Elin
  Elin Digital redaktör
 • Men måste de 5 procenten vara pengar man har själv eller funkar det med ett annat lån?
  Såhär, låt säga att jag vill låna 1,5 milj av er. Jag kan låna 85% i bolån, 10% i privatlån hos er och sen måste jag ha 5% själv.
  Men om jag lånar dem 5% hos en annan bank och lägger in som dem de 5% så funkar det väl?
  Då är det ju "egna" medel eftersom jag lägger in det lånet som de 5% som jag behöver för att få låna hos er?
 • Vi kan inte hjälpa till med ett bolån om du lånar de sista 5% i ett lån från annan bank. 5% måste alltid erläggas från egna medel som till exempel kan vara sparade pengar, arv eller gåva från närstående. Vi kan således inte hjälpa till med att finansiera en affär där en lånar 100%.

  Bästa hälsningar, Elin
  Elin Digital redaktör
 • Jag har väntat i telefonen sedan kl 16:00 är det rimligt att vara i kö till er just nu 2 timmar och 20 minuter ???????????????

 • Hej!
  Jag och min sambo har hittat ett hus vi vill köpa för 650 000kr.
  enligt eran kalkyl kan vi få låna 760 000kr, då vi har 40 000kr att betala i kontantinsats och fick ta privatlån på 80 000kr.
  Dock är detta hus behov av lite renovering, kan man ta ut ett bolån på 760 000kr fast att villan kostar 650 000kr och ha resterande till renovering eller måste man ta ett större privatlån hos er då?
 • Hej Maria,
  Tack för ditt meddelande. När ni köper en ny bostad kan ni endast låna 85% av bostadens värde i bolån, och i det här fallet är värdet det pris ni köper bostaden för. Om ni vill renovera bostaden så är det i det här fallet inte möjligt för er att ta ytterligare bolån för att göra det.

  Om huset kostar 650.000 kronor är det möjligt för er att ta ett bolån på 552.500 kronor. Resterande del av priset är kontantinsatsen, alltså den del som ni behöver betala från era egna sparade pengar, alternativt från ett privatlån. Om ni skulle välja att ta ett privatlån som en del av kontantinsatsen får den uppgå till max 10% av köpeskillingen.

  Bästa hälsningar. Johannes
  Johannes Digital redaktör
 • Hej, jag har sålt min lgh i Malmö i dag, kommer att flytta tillbaka till Stockholm. Jag har ny anställning från 3/2 med så klart 6 månaders provanställning. Mina pengar från försäljning kommer in på kontot vid tillträde som är 30/4, kan man få brygglån hos er? Har små blancolån som kommer att lösas in när jag fått tillgång till pengarna från försäljningen, ska jag lägga in dem i ansökan? Många frågor men svårt att komma fram på telefonen.
 • Hej Eva,

  Tack för att du kontaktar oss. För att se över huruvida vi kan hjälpa till med ett bolån samt överbryggningslån då du har en provanställning behöver du ringa oss på 0771-45 30 00 för en individuell bedömning.

  Ha en fortsatt bra dag.

  Bästa hälsningar, Elin
  Elin Digital redaktör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.