Till senaste kommentaren

Värdering och utökning av bolån

Hej,

Vi har fått en värdering av vår bostadsrätt av Svensk Fastighetsförmedling på 13 miljoner. Vi har idag ett lån hos er på 5,878 miljoner och har funderat på att köpa en sommarstuga.

Givet ny värdering och lånenivå, hur skulle exempelvis en belåning till en sommarstuga för 2,3 miljoner se ut? Skulle man utöka det existerande lånet eller utöka lånet samt använda detta som insats för ett nytt lån på bara sommarstugan.

Är nyfiken på att höra hur ett  upplägg skulle kunna se ut. Typ av lån, ränta, amortering etc.

Vänliga hälsningar

Per

Kommentarer

 • Hej Per,
  Tack för att du hör av dig till oss. Det finns ett par olika möjligheter på låneupplägg, förutsatt att ni klarar vår kreditprövning och våra kalkylkrav.

  Ett alternativ är att utöka de befintliga lånen ni har på den nuvarande bostaden, och det andra alternativet är att belåna på det fritidshus som ni avser att köpa. Beroende på vilket alternativ ni väljer kan det komma att påverka hur mycket ni ska amortera i enlighet med amorteringskravet, och det kan också påverka vilken ränta ni kommer få. Räntan baseras på värdet på bostaden och storleken på lånen, du kan räkna själv på det här.

  Vill ni ha mer information och räkna lite mer på de olika alternativen kan ni ringa oss på 0771-45 30 00 så hjälper vi till.

  Bästa hälsningar. Johannes
  Johannes Digital redaktör
 • Hej,

  Tack för snabbt svar! Ett alternativ skulle alltså vara att utöka lånet på vår nuvarande lägenhet till 6,5 miljoner, dvs ligga på en belåning på exakt 50%. Därefter kan vi använda detta utökade lån och egna besparingar till en insats på 50% till ett nytt bolån för fritidshuset på exempelvis 2,3 miljoner. Vi skulle då behöva lägga in 1,15 miloner. Skulle detta vara en möjlighet?

  Självklart kan vi tänka oss viss amortering även om vi ligger på 50 procents insats på båda fastigheterna.

  Hur högt anses förresten värdet på den nya sommarstugan vara? Priset man köper den för?

  Vänliga hälsningar

  Per
 • Hej igen,
  Ja, det är också ett möjligt alternativ att dela upp det på det sättet. Det kan gå att belåna upp 50% på både bostadsrätten och på fritidshuset, samt lägga resterande del med egna sparade pengar. Bra att ha i åtanke är att det också kan tillkomma avgifter för uttag av nya pantbrev på fritidshuset i samband med köpet, samt lagfart. Och beroende på om ni lånar mer än 4,5 gånger er årsinkomst (före skatt) eller inte, kan ni komma att behöva amortera 1 % av det totala lånebeloppet per år enligt det nya utökade amorteringskravet.

  Värdet på fritidshuset kommer sättas till köpeskillingen, dvs det pris som man köper fritidshuset för.

  Bästa hälsningar. Johannes
  Johannes Digital redaktör
 • Hej,

  Det låter som ett bra upplägg. Däremot skulle det då bli en amortering på en procent på hela lånet. Vi har inte köpt något än men om det skulle bli aktuellt kan jag hålla kontakt med dig då?

  Hälsar Per
 • Hej,

  Vilken ränta skulle bli aktuell för respektive lån?

  Hälsar Per
 • Om det blir aktuellt att köpa får du gärna kontakta min kollegor på telefon, 0771-45 30 00, så hjälper de dig vidare med allt du behöver. Jag kan tyvärr inte hjälpa till mer än så via det här forumet.

  Kolla länken här så kan du enkelt räkna ut räntan för respektive lån. Fyll bara i värdet och storleken på lånen för respektive bostad.

  Bästa hälsningar. Johannes
  Johannes Digital redaktör
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.