Till senaste kommentaren

Vilka dokument behövs för en låneansökan?

Hej.

Jag har aldrig tidigare tagit något större lån. Så jag vet bara det grundläggande om kontantinsats och amortering med tanke på belåningsgraden etc.
Det jag undrar är lite mer ingående hur ett bostadslån går tillväga.
Vilka dokument behöver man tillhandahålla, och vad exakt är det ni kollar upp?

Är fortfarande i planerings fasen och vill gärna veta mer innan jag går vidare. Vill inte ansöka om något innan jag vet hur det hela går till.
Vore tacksamt om ni kan berätta mer ingående steg för steg hur det hela går till.
Har redan läst på er sida, men vill veta mer detaljerat.

Hoppas ni har en bra dag.

Kommentarer

 • Hej Pelle,
  Tack för ditt meddelande. Bra att du har läst på vår webbplats, där finns det mycket bra information om hur allt går till. Det är svårt att ge ett exakt svar för vilka dokument som man behöver tillhandahålla, det beror helt på den individuella situationen. Men jag ska försöka ge dig en bild av hur det går till.

  I samband med att man ska ta ett bolån brukar man börja med att räkna vad man själv har råd, då får man en liten hint om vilka boenden man kan börja titta efter. I det här läget begär vi inga dokument av dig, utan man fyller själv i sin uppgifter i vår kalkyl, och det är dina egna uppgifter som används i beräkningen. När du vet vad du har råd med är det dags att börja leta boenden och så småningom gå på visningar. När du börjar gå på visningar är det bra att ha ett lånelöfte, då kollar vi lite mer noggrant på din ekonomiska situation och säkerställer vad du faktiskt har råd med. Ett lånelöfte är alltid villkorat, det är alltså en bedömning av din ekonomi och inte för en specifik bostad. När du gör ett lånelöfte så tar vi en kreditupplysning, och där vi kollar hur din deklarerade inkomst ser ut, om du har andra lån, eller om det finns betalningsanmärkningar som påverkar situationen.

  När du har hittat en specifik bostad som du vill buda på så ska du först ringa oss. Då kommer vi gå igenom lånelöftet med dig, kontrollera alla uppgifter du lämnat och även titta närmare på den bostad som du tänkt köpa. I det här läget kan det bli aktuellt för dig att skicka in anställningsavtal, lönespecifikationer, uppgifter om vart kontantinsatsen kommer från, och information om den lägenhet eller villa som du tänkt att köpa. Det här är de vanligaste kompletteringarna som behövs innan man skriver under ett kontrakt, det kan bli aktuellt med andra kompletteringar i ett ärende också, allt beror på den individuella situationen. 

  Hör gärna av dig om du har fler frågor.

  Bästa hälsningar. Johannes
  Johannes Digital redaktör
 • Tackar för ett snabbt och tydligt svar.
  Eftersom en bostadsaffär oftast är den största affär en vanlig person gör så är det viktigt för mig att veta så mycket som möjligt innan man påbörjar något.
  Så jag har ett par kompletterande frågor.
  Deklarationen är ju gamla uppgifter. Speciellt om man har fått högre lön. Så jag undrar om man tar mest hänsyn till den nya inkomsten eller den gamla deklarerade inkomsten?
  Jag undrar också om man är två som söker bostadslån. Om den andra har fått jobb under året så är den personens deklaration också missvisande. Hur ser SBAB på detta?
  Ett jobb borde vara av större betydelse än den gamla deklarationen, eller?
  Vill gärna veta hur man väger av den info man får av sina kunder. Vad som är viktigast etc.
  Förstår att allt är individuellt. Men antar att det finns några riktlinjer samt rutiner.
  Hoppas höra av er igen.


 • Hej igen Pelle,
  Bra och helt relevanta följdfrågor. Jag ska förklara hur vi arbetar i den här situationen.

  När vi tar en kreditupplysning så får vi information om den deklarerade inkomsten. I många fall så är det som du säger en gammal uppgift, och saker kan ha förändrats. Nytt jobb, ny lön, eller tillbaka efter en tids föräldraledighet, det finns flera möjliga anledningar till att inkomsten har förändrats.

  När du fyller i en ansökan så ska du fylla i den inkomsten som du har just nu. Om uppgiften som du anger i ansökan skiljer sig mycket från den uppgiften som vi får i kreditupplysningen så kommer vi behöva begära in kompletteringar från dig, till exempel anställningsavtal och lönespecifikationer som kan påvisa att du faktiskt har en annan inkomst. När vi har fått de kompletteringarna som vi behöver så kan vi säkerställa den inkomsten som är mest aktuell och som ska användas i din ansökan.

  Hoppas det blev tydligt hur det fungerar. Hör av dig igen annars om du har fler frågor.

  Bästa hälsningar. Johannes
  Johannes Digital redaktör
 • Hej, jag ska lägga till fler dokument till min bolåneansökan men det går inte. Kan jag komplimentera med dessa dokument på ett annat sätt?
 • Hej Sofie!

  Tack för din fråga. Hur menar du att det inte går? Finns kompletteringarna inte tillgängliga att ladda upp eller uppstår något fel när du försöker ladda upp?

  Får du det inte att fungera rekommenderar jag att du ringer vår kundservice så löser vi problemet åt dig. Jag kommer inte åt din ansökan i detta öppna forum. 

  Ha en fortsatt fin dag.

  Bästa hälsningar, Erik
  Erik Kundansvarig
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.