Till senaste kommentaren

Vilken inkomst ligger till grund för lånelöfte/bolån när man är föräldraledig?

Hej,

Jag och min man har en fastanställning och funderar nu på att köpa en större bostad. Om jag är föräldraledig just nu, får vi ett mindre lånelöfte/bolån jämfört med om jag går tillbaka till arbetet? När jag ansöker om lån under föräldraledigheten, räknar ni min inkomst från föräldrapenningen eller inkomsten jag i normala fall har när jag arbetar? Jag pratade med en anställd hos er som menade att min lånelöfte inte påverkas negativ när man är föräldraledig utan att ni räknar inkomsten man har från ens anställning och inte föräldrapenningen. Ville bara dubbelkolla att det verkligen är så. MVH

Kommentarer

 • Hej Lina!

  Spännande med ny bostad!
  Ja, informationen du fått i tidigare samtal stämmer.
  När du ansöker om lån räknar vi på inkomsten från din fasta anställning oavsett om du är föräldraledig eller ej.
  Efter en sedvanlig kreditprövning så kan du behöva styrka din inkomst med t.ex. intyg från din arbetsgivare.

  Bästa hälsningar
 • Hej,

  Gäller detta fortfarande? Jag och min sambo vet att i dagsläget (båda jobbar heltid) skulle vi kunna låna mer pengar än vad vi behöver till vår nya bostad men vi är på väg att köpa en nyproduktion och tillträdet är först 06/2019. Då kommer jag vara mammaledig och inte ha samma inkomst. Vi båda har en fastanställning.

  Vi har pratat med min sambos nuvarande bank och de skulle basera min inkomst på 80% av det jag har idag pga mammaledighet.

  Tack på förhand!
 • Hej Riika,
  Tack för att du hör av dig till oss. Det stämmer fortfarande, när man ska vara föräldraledig så räknar vi på den inkomst man har på sin anställning. Men skulle det vara så att man innan föräldraledigheten har gått ner i tid, och exempelvis jobbat 80%, så kan vi räkna ner inkomsten. Hör gärna av er till oss när det närmar sig så kan vi hjälpa er att räkna mer på er situation. 

  Bästa hälsningar. Johannes
  Johannes Digital redaktör
 • Hej,
  Min följdfråga blir - jag var sjukskriven fram till januari i år och därefter började jag jobba 85% och 15% föräldraledig. Jag är tillsvidareanställd med en 100%-tjänst i botten. Räknar ni fortfarande på den inkomst jag har på min anställning?
  Mvh
  Frida
 • Hej Frida,
  Tack för att du hör av dig. Oftast kan vi i de här fallen räkna på den 100%-tjänsten, det kan dock komma att behöva styrkas genom ett anställningsintyg. För att kunna säga helt säkert kan du kontakta vår Kundservice på 0771-45 30 00 så kan de se över hela din situation.

  Bästa hälsningar. Johannes
  Johannes Digital redaktör
 • Hej,
  En annan fråga om föräldrapenning. Just nu är jag student, men kommer gå på föräldraledighet i maj och då kommer min föräldrapenning baseras på den inkomst jag hade innan jag studerade (hade fast anställning i 7 år). Frågan är alltså om jag kan ansöka om lånelöfte baserat på min föräldrapenning? Anställningen upphörde alltså i dec 2017.
 • Hej Annika!
  Som jag förstår dig så har du ingen anställning att gå tillbaka till. Då kan vi tyvärr inte räkna någon inkomst på dig i dagsläget.
  Har du ytterligare frågor kring din situation är du välkommen att ringa oss på 0771-453000 så kan vi titta individuellt på ditt ärende.

  Trevlig helg!
  Emma

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.